Makkelijk je vloer coaten

Een vloercoating van epoxy ziet er robuust uit, beschermt de bedrijfsvloer optimaal en is tevens duurzaam. Eén laag vloercoating geef al een slijtvaste epoxyvloer van circa 0,5 mm dik die geschikt is voor zware belasting. Zorg ervoor dat de betonnen ondergrond altijd vrij is van vuil en stof. Je kan gemakkelijk epoxy vloercoating aanbrengen. In deze blog leg ik de werking van epoxy uit.

Wat is epoxy?

Epoxy is een uitzonderlijk harde en taaie chemische hars. Zorg ervoor dat dit niet in de buurt van kleine kinderen te vinden is.
Het verschilt van andere harssoorten, zoals polyester en vinylester, doordat het superieure eigenschappen heeft op het gebied van hechting en weerstand tegen chemicaliën en water.

Epoxy kopen kan gemakkelijk als je weet welke epoxy je nodig hebt. De meest verkochte, universele epoxy voor coaten, het gieten van dunne lagen in combinatie met kleurstof, lijmen, plamuren en lamineren op hout, kunststoffen waaronder polyester, staal, aluminium, beton en steen is Mr. Boat Epoxy.

Kant en klaar

Epoxy lijm is met vulmiddel verdikte epoxy waarmee ijzersterke lijmverbindingen kunnen worden gemaakt. Epoxy lijm kan je zelf maken of kant en klaar kopen. Epoxy tix is een epoxy lijm speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van verschillende ondergronden. De lijm heeft een zeer goede hechting en vertoont vrijwel geen krimp. Door de dikte kan de lijm aangebracht worden zonder dat deze uitzakt.

Hoe breng ik het aan?

Coaten met epoxy is eigenlijk niets anders dan lakken of verven met epoxy. Epoxy heeft echter een aantal voordelen tegenover lakken, zoals meer laagdikte en het creëren van vloeistofdichte beschermlaag.

Zorg ervoor dat de betonnen ondergrond vrij is van vuil en stof. Breng de vloerprimer met een vachtroller aan en laat het minimaal 20 uur uitharden. Meng de pigmentpasta met vloercoating component A en voeg hier de verharder aan toe. Met dit goed met een spiraalmenger. Na 48 uur uitharden kan je er makkelijk overheen lopen. Pas na 72 uur is de vloer pas zwaar belastbaar. 

Voor het aanbrengen van coating, is het aan te raden om de universele epoxy te gebruiken. Je kan deze op kleur brengen door het toevoegen van pigmenten aan de epoxy. Als je kiest voor een transparante afwerking, raden we aan om een UV blocker te gebruiken om vergeling van de epoxy door Uv-straling te voorkomen.

Waar moet je op letten?

Vergeet niet dat je geen wasbenzine of terpentine gebruikt om de ondergrond te ontvetten. Deze laten juist een vettig residu achter. Het opschuren van de ondergrond doe je met schuurpapier op korrel 80 tot 180 afhankelijk van het materiaal. Hoe gladder het materiaal hoe groffer de korrel.