Deurbeslag buiten – berekend op inbraak, weer en draagvermogen

Voor buitendeuren gelden iets andere waarden qua deurbeslag dan voor binnendeuren. Waar de meeste binnendeuren alleen een loopslot hebben (en dus niet op slot kunnen) hebben buitendeuren bijna altijd een stevig slot. Dat geldt voor voor- en achterdeuren. De kwaliteit van het hang- en sluitwerk telt bij buitendeuren ook veel meer dan bij binnendeuren. Een voor- of achterdeur is namelijk een stuk zwaarder dan een kamerdeur. Vandaar dat deurbeslag buiten een aparte groep beslag is. Niet alleen omdat buitendeuren op slot moeten kunnen en veel draagkracht van de scharnieren vragen. Ook omdat de deuren naar buiten toe verschillende inbraakwerende elementen hebben. Denk aan veiligheidsstrippen of scharnieren met uitsteeksels, de dievenklauwen.

Vier keer inbraakwerend deurbeslag buiten

Deurbeslag buiten moet dus helpen om dieven letterlijk ‘buiten de deur’ te houden. Natuurlijk kan elke inbreker op een gegeven moment zijn slag wel slaan – als hij maar lang genoeg aan het wrikken en verzetten is. Het gaat er dan ook om dat de dief gefrustreerd raakt, dat hij in tijdnood komt terwijl hij probeert in te breken. Als het in de eerste vijf minuten niet lukt om vorderingen te maken, geeft een inbreker het vaak al op; om de kans dat hij ontdekt wordt, zo klein mogelijk te houden. Er zijn vier soorten deurbeslag te onderscheiden en allemaal kunnen ze inbraakwerende elementen hebben:

• Hangwerk (scharnieren met dievenklauwen)

• Sluitwerk (sloten die inbraakveilig zijn, met keurmerk)

• Veiligheidsbeslag (zoals antidiefstalprofielen, inbraak werende deurklinken)

• Overig beslag (kijkoogje naar buiten toe)

Elke buitendeur moet weerbaar gemaakt

Voor veel mensen is de voordeur hun poort naar binnen toe. Daar wordt aandacht en geld aan besteed. Zo ook voor het deurbeslag buiten. Niet alleen moet dat weersbestendig zijn, het moet er ook fraai uitzien. En bovendien ook nog inbraak werend werken. Voor de achterdeur of de zijdeur heeft men minder vaak geld over. Wel natuurlijk voor inbraakpreventie qua beslag, maar niet voor mooie siermodellen zoals prachtige deurknoppen. Bij elke ingang van je huis zou je niet moeten bezuinigen op inbraakpreventie. Want een dief prutst het liefst aan een deur of raam die je niet vanaf de straat direct ziet.

Frustreer de inbreker in zijn werk

Inbrekers gaan ook met hun tijd mee. De cilindersloten in buitendeuren, beschermd door deurschilden, zijn niet altijd meer afdoende om ze buiten te houden. Sommige criminelen nemen speciaal materiaal mee waarmee ze de cilinders uit de slotgaten kunnen schieten. Met een tang kunnen ze niet altijd alles meer want er zijn zeer stevige deurschilden op de markt die grip van zo’n tang verhinderen. Zelfs het breekijzer kan niet altijd snel toegang verlenen. Want op buitendeuren en hun kozijnen kunnen dievenstrippen gemonteerd worden. Die vallen naadloos in elkaar als de deur sluit. Losschroeven van die strippen lukt de inbreker niet. Want het gaat om speciale montage schroeven die enkel in het hout kunnen worden gedraaid en daarna niet meer los kunnen schroeven.

Deurbeslag buiten: de scharnieren

Als extra hulp monteert men geen drie scharnieren op de zijkant van de deur, maar vier. Die extra vierde ondersteunt het bovenste scharnier en wordt er daarom ook net onder gemonteerd. Zo gewapend met deurbeslag buiten kan de zware deur niet gaan hangen en dus klemmen.

Overtuigd? Bekijk dan direct het volledige assortiment op Deoudedeurklink.nl!