Een schutting plaatsen? Hier moet je op letten

Wil je je tuin afschermen van de buren voor meer privacy? Dan is een schutting plaatsen eigenlijk de enige optie. Een schutting zorgt ervoor dat niet iedereen zomaar in je tuin kan kijken en komen. Bij de plaatsing van je schutting zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Welke dingen dat zijn, bespreek ik in dit artikel. 

Overleg met je buren

Allereerst is het erg belangrijk om te overleggen met je buren voor je zomaar aan de slag gaat. De schutting komt immers deels aan jouw kant te staan, maar zal misschien ook zichtbaar zijn voor je buren (als je hem niet tegen de bestaande schutting plaatst). Willen je buren de huidige schutting houden, dan zit er niks anders op dan jouw nieuwe schutting tegen de huidige schutting aan te bouwen. Hou hierbij rekening met de hoogte, zodat je buren niet alsnog tegen een stuk boven hun eigen schutting aan kijken. Willen je buren wel een nieuwe schutting? Overleg dan samen wat er moet komen en deel het werk en de kosten.

Zorg dat de schutting bij je huis en tuin past

Een schutting is vaak niet het mooiste van je tuin, maar je kunt er wel voor zorgen dat hij perfect bij de rest van je tuin past. Heb jij bijvoorbeeld een gevel met rabatdelen, dan is het mooi om dit ook door te trekken naar de schutting. Hierdoor creëer je eenheid in de tuin en dat straalt meer rust uit. Veel mensen kiezen al snel voor de standaard houten schutting, omdat dit makkelijk en goedkoop is, maar er is nog zoveel meer mogelijk in de wereld van de schuttingen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een schanskorven schutting plaatsen of een zwart gebeitste schutting.

Houd rekening met de regels

Iedere gemeente heeft zijn eigen regels. Sommige regels zijn algemeen bekend, maar voor sommigen moet je iets dieper graven. Ga jij tegen de regels in een schutting bouwen, dan kan het zijn dat je alles voor niks hebt gedaan wanneer de gemeente hier achter komt. Zorg dan ook dat je van tevoren goed research doet naar de regels die gelden voor het plaatsen van jouw schutting. Meestal mag een schutting bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 2 meter, maar dit kan per gemeente verschillen. Je dient je dan ook aan de regels, die in jouw gemeente gelden, te houden.