Op zeilvakantie? Vergeet je karabijnhaken niet!

Karabijnhaak

Iedereen die regelmatig met de zeilboot er op uit gaat heeft het standaard bij zich aan boord. Onervaren zeilers willen het echter nog weleens over het hoofd zien. We hebben het hier over karabijnhaken. In feite kun je stellen dat je deze aan boord per se nodig hebt. Om uiteenlopende redenen kan het namelijk nodig zijn dat je twee dingen krachtig aan elkaar moet bevestigen. Ook voor het snel maken van een effectieve verbinding is een karabijnhaak ronduit ideaal. Een voorbeeld van zo’n toepassing is het bevestigen van een tuigage of een sleeplijn. Er zijn overigens diverse soorten karabijnhaken op de markt, misschien zelfs wel veel meer dan je denkt. Hieronder vertellen we je daar iets meer over.

Karabijnhaak

Uit welke haken kun je zoal kiezen?

De meeste karabijnhaken zijn gemaakt van roestvast staal (RVS), al zijn er ook exemplaren te vinden die van kunststof zijn gefabriceerd. Je hebt ook de keuze uit diverse afmetingen, waarbij bovendien de dikte en de lengte kunnen verschillen. Verschillen zitten er ook in de breekkracht die een karabijnhaak kan bieden. Vervolgens zijn tenslotte de volgende categorieën te onderscheiden:

• De wat meer traditionele haken die aan één kant een scharnierpunt hebben. Deze haken hebben een knik.

Karabijnhaak

• Karabijnhaken waaraan je een lijn kunt monteren, waarbij het opvalt dat deze lijn er niet uit kan ontsnappen, zelfs als de haak open is. • Haken met schroefvergrendeling, soms ook wel schroefkous genoemd. Deze haken zijn dus alleen te openen en te sluiten door ‘m open of dicht te schroeven.