Creëer je eigen droomtuin

Natuurlijk kan je het inrichten van je tuin aan een hovenier overlaten maar het zelf doen is net zo leuk en bespaart ontzettend veel kosten. In deze blog helpen wij je op weg naar je droomtuin.

Maak een plan

Een logische maar hele belangrijke eerste stap; maak een plan. Wil je gras, stenen, een kiezelpad? Welke planten wil je in je tuin en waar moeten deze komen? Denk ook na over waar de schaduw staat en wat de meest zonnige plek is, hier kan je de plaatsing van planten op afstemmen. De aanleg van verlichting wordt ook vaak over het hoofd gezien in het begin, dit terwijl dit juist de sfeermaker van de tuin kan worden.

Het begin

Fijn, het plan is daar. Dan is nu tijd om inkopen te doen. Begin met inkopen van bouwmateriaal zoals schuttingen, bestrating en grond, dit kan prima bij de plaatselijke bouwmarkt. Deze elementen vormen de basis van je tuin. Wanneer dit in orde is kunnen we door naar de sfeermakers; tuinaccessoires en planten. 

Accessoires

Natuurlijk zijn er genoeg leuke tuin accessoires te vinden in tuincentra maar wanneer je een beetje op je budget wilt letten kom je met een beetje creativiteit al ver. Haal oude planken van zolder (of ga langs vrienden en kennissen) en geef ze nieuw leven door er planten of kruiden bakken van te maken. Toch op zoek naar nieuwe planken? Steigerhout is een goed alternatief voor hardhout, het is een stuk goedkoper en gaat bijna even lang mee. Bovendien is het enorm hip.

Het verwerken van pallets in je tuinmeubilair is ook erg populair de laatste tijd. Met een kwast, verf en wat kussens kan je al een prachtige lounge set creëren. (Tip: soms doen bouwmarkten hun oude pallets gratis weg). Eventueel kunnen er, voor de echte zon liefhebbers, wieltjes onder gemonteerd worden. Zo ben je er van verzekerd dat jij met je lounge set moeiteloos de hele dag in de zon kunt zetten.

Planten

Verdiep je bij het kiezen van planten goed in de onderhoud die ze nodig hebben, je wilt natuurlijk dat je planten zo lang mogelijk mooi blijven. Wil je het hele jaar planten in de tuin? Kies dan voor een mix van vaste planten en planten die specifiek in een bepaalde periode van het jaar groeien. De markt is, buiten het tuincentrum, een goede plek om goedkoop je planten te kunnen scoren.

Tuinonderhoud

Nieuwe planten hebben na vier tot zes werken extra voedingsstoffen nodig, dit kan door middel van koemestkorrels of kalkkorrels, wanneer je je planten heb gepot met kokospotgrond dan is dit niet nodig, deze voorziet je planten namelijk een halfjaar van voeding. Ook is het belangrijk je planten te beschermen tegen overlast van bijvoorbeeld bladluizen of slakken. Weren is altijd beter dan achteraf bestrijden.

Slakken, spint, taxuskever, appelbloedluis en bladluis bestrijden doe je naar voorkeur met een ecologisch en biologisch middel. Een eco vriendelijke manier om bijvoorbeeld bladluis te weren of bestrijden is het plaatsen van lieveheersbeestjes larven. Zo houdt je je planten mooi en is het zelfs nog een fleurige toevoeging aan je tuin.