Wat zijn engerlingen?

Merk je dat jouw ooit gezonde, groene gazon nu dorre plekken heeft en er veel vogels in pikken? Dit kan betekenen dat je last hebt van engerlingen. Engerlingen is de verzamelnaam voor de larven van verschillende soorten bladsprietkevers. Deze bladsprietkevers leggen hun eitjes in jouw gazon. Wanneer de eitjes uitkomen beginnen de larven zich te voeden op de wortels van je gras. Zonder die wortels kan het gras niet meer aan belangrijke mineralen komen, waardoor het dus al snel doodgaat. Dit zorgt dus voor die lelijke, dorre plekken in je gazon. Dit is geen prettig uitzicht in je voorheen zo prachtige tuin. Gelukkig vallen engerlingen makkelijk te bestrijden.

Engerlingen bestrijden met aaltjes

Om engerlingen te bestrijden kun je aaltjes kopen en deze op je gazon vrijlaten. Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van engerlingen. Deze microscopisch kleine beestjes dringen hun prooi binnen en gebruiken deze als voedingsbron. Na enkele dagen sterft de prooi. Door aaltjes te verspreiden over je gazon zorg je dus dat de engerlingen op een natuurlijke manier worden bestreden en binnen enkele dagen al weg zijn. Het voorkomen van engerlingen in je gazon is echter altijd beter dan bestrijden, dus maak je tuin onaantrekkelijk voor ze. Doe dit door sterk geurende planten en kruiden te planten, zoals citroen of knoflook.

Kalk voor je gazon

Nu denk je misschien: “Gazonkalk in mijn tuin? Wat doet dat dan?”. Het klinkt wel een beetje apart, maar kalk over je gazon strooien houd je gazon netjes, mooi en gezond. Door kalk over je gazon te strooien zorg je dat de pH-waarde van je gazon juist is. De juiste zuurgraad van de bodem is 6 – 6.5. Ook zorg je met kalk dat er geen mos tussen je gras groeit. Het gras groeit dan sneller dan de mos. Door eerst kalk te strooien en daarna mest, zorg je dat de meststoffen beter worden opgenomen. Ook krijg je minder kans op onkruid wanneer je kalk strooit.

Een blije tuin, een blij huis

Als je tuin er onaantrekkelijk uitziet zul je je elke keer dat je de tuin in kijkt ietwat teleurgesteld voelen. Als je tuin vol staat met mooie plantjes en gras word je juist vrolijk van het gezicht van je tuin. Al dat groen is toch wel een veel gezelliger en vrolijker gezicht dan die saaie tegels of dat slecht onderhouden moeras! Een mooie tuin hoeft niet veel werk te kosten, niet iedereen heeft daar tijd voor of zin in. Met een aantal slimme, simpele en natuurvriendelijke trucjes wordt ook jouw tuin weer gezellig en uitnodigend.