Eiken panelen – de populaire keuze
Van de vele houtsoorten die voor de constructie van een meubel of een wand kunnen worden gebruikt, is eikenhout een van de eerste die je zult tegenkomen. En daar is een goede reden voor. De voornaamste kwaliteiten van eiken panelen zijn namelijk de zwaarte, de hardheid, de slijtvastheid en de duurzaamheid van het materiaal.
Als je dus een plankentafel of een ander meubel wilt dat bestand is tegen intensief gebruik of zware omstandigheden, zijn eiken panelen een voor de hand liggende keuze.
Waarom eiken planken gebruiken?
Eiken heeft een natuurlijke weerstand tegen zowel schimmels als insecten. Dit komt omdat het hout looistoffen bevat die het goed beschermen en het hout zijn weerstand helpen geven. Het is in veel opzichten een stabiele houtsoort met vele toepassingen die het perfect geschikt maken voor het bouwen van structuren, zoals meubels. Door zijn kwaliteiten is het echter ook geliefd in de scheepsbouw, omdat de structuur van het hout geen water in het hout toelaat. Dit is natuurlijk een groot voordeel geweest voor scheepswerven over de hele wereld.
Bij de aankoop van eiken panelen kun je bij je leverancier terecht voor het op maat zagen en bijsnijden van de randen. We raden je aan het overtollige hout mee te nemen, omdat dit gebruikt kan worden voor verbindingen aan de tafel, of eventueel kleine reparaties.
Belangrijke kenmerken en variëteiten van eiken panelen
De materiaaleigenschappen zijn afhankelijk van het tijdstip van zagen, de behandelingsmethode, de vochtigheidsgraad en de omstandigheden waaronder het hout is gegroeid.
Een belangrijke parameter voor hout – vochtgehalte… Hoe meer vocht, hoe groter de krimp van dergelijk hout. Deze parameter wordt in twee types onderscheiden.
- Borden met natuurlijke vochtigheid – van 25 tot 40%… Het materiaal dat onmiddellijk na het kappen van de stam wordt verkregen, bevat zo veel vocht. Je kunt ze niet meteen ergens voor gebruiken. Het hout wordt gedurende 6-8 weken gedroogd. Na de eerste droging wordt het hout gesorteerd en wordt beslist wat zal worden gebruikt.
- Droog – vochtgehalte is 6-8%… Het materiaal wordt gedroogd in speciale kamers of op natuurlijke wijze – in gesloten loodsen en magazijnen. Deze laatste optie vergt meer tijd, maar wordt als doeltreffender beschouwd, omdat het natuurlijke vochtverlies gepaard gaat met een natuurlijke krimp.