Waarom isoleren de toekomst is!

Niet alleen van bedrijven wordt verwacht dat ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheden op zich nemen. Ook van de consument weer dit steeds vaker verwacht. Het uiteraard naar geen plicht maar verduurzaming is wel de toekomst. Als wij over 50 of 100 jaar nog steeds gebruik willen maken van onze planeet met al haar voorzienende bronnen dan dient er wel iets te veranderen. Een makkelijke verandering naar verduurzaming als consument? Wacht dat je bijvoorbeeld van je huis isoleren!

Een groener energielabel

Bijna ieder huis is tegenwoordig voorzien van een energielabel. Een energielabel zegt iets over het energieverbruik van je huis. Als huiseigenaar moet je dit het label sinds kort bekend maken als je, je huis gaat verkopen of verhuren. Het energielabel bestaat uit de klasse A tot en met G. Hoe hoger, des te groener te huis is. Klasse A geeft dus aan dat je huis zeer zuinig is en dus duurzaam en klasse G geeft aan dat je huis juist heel veel energie verbruikt en totaal niet duurzaam is. Een huis kan je duurzamer maken door onder andere te isoleren. Doordat je isoleert blijft bijvoorbeeld de warmte beter in huis tijdens de koudere dagen en de koelte beter in huis tijdens de warmere dagen. Op deze manier hoef je veel minder de temperatuur te regelen.

Verhogen van de wooncomfort

Het gebruik van isolatiemateriaal zorgt er niet alleen voor dat je een groener energielabel krijgt, het zorgt er ook voor dat de wooncomfort in huis wordt vergroot. Niet alleen de temperatuur is beter te reguleren maar ook de luchtkwaliteit en de gehorigheid van een huis. Ieder huis krijgt te maken met vocht. Vocht van de bewoners die er in wonen, vocht van condens, vocht van het maken van eten en noem maar op. Vocht wordt door verschillende factoren geproduceerd en kan ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit achteruit gaat. In een goed geïsoleerd huis is dit echter al veel minder snel het geval. Daarnaast kan isolatiemateriaal er ook voor zorgen dat het geluid wordt enigszins wordt gedempt. Een geïsoleerd huis is veel minder gehorig dan een huis dat niet geïsoleerd is. Ontzettend fijn natuurlijk als je kinderen hebt of in een rijtjeshuis woont.

Zelf isoleren of laten doen?

Is jouw huis nog niet geïsoleerd en wil je dit toch laten doen? Dat is het goed om te weten dat die op ieder moment kan al is het uiteraard wel makkelijk als dit meteen tijdens de bouw wordt meegenomen. Veel nieuwbouwhuizen zijn dan ook al geïsoleerd en zijn daardoor voorzien van een groener energielabel. Is dit bij jouw huis echter nog niet aan de orde en wil je, je huis laten isoleren? Dan is het zeker aan te raden om dit te laten doen zodat je zeker weet dat je huis op de juiste manier wordt geïsoleerd en voorzien is van het juiste isolatiemateriaal.