Wat te doen wanneer je slecht ter been raakt

Op latere leeftijd krijgen mensen er vaak mee te maken, lopen gaat niet meer zo makkelijk en door het huis bewegen wordt steeds lastiger. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen en hulpmiddelen om een groot deel van dit probleem uit de weg te helpen. Het is bij het zoeken naar deze hulpmiddelen wel handig om te bedenken dat niet iedereen dezelfde behoefte aan hulpmiddelen heeft. Hierom is het aan te raden om bij het zoeken naar oplossingen professioneel advies te vragen, dit kan bij een ergotherapeut of een andere medische professional. Zij kunnen je verder helpen en zien het best welke oplossingen aansluiten bij de behoeften.

 

Hulpmiddelen binnenshuis

Binnenshuis zijn er tot op zekere hoogte niet veel obstakels voor mensen die slecht ter been zijn. Daarom is het des te belangrijker dat je de obstakels die er wel zijn, verhelpt of om hulpmiddelen te zoeken zodat het niet meer als obstakel gezien wordt. Eén van de grootste problemen voor mensen die slecht ter been zijn is het op- en aflopen van trappen in eigen huis. Een hele goede oplossing voor dit probleem is het installeren van een traplift waarmee je zowel naar boven als beneden kunt gaan. Je kunt gemakkelijk een traplift huren of kopen en met behulp van de traplift wmo is het vaak mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de aankoop of verhuur. Voor de mensen die meer moeite hebben met het rondlopen in huis, zijn er ook genoeg bruikbare hulpmiddelen. Het aanschaffen van een elektrische rolstoel of scootmobiel is in dit geval zeker aan te raden.

 

Hulpmiddel buiten het huis

Buiten het huis zijn natuurlijk veel manieren van vervoer. Echter worden de opties geminimaliseerd wanneer je gezondheid achteruit gaat. Mocht je nog in staat zijn om zelf auto te kunnen rijden, dan blijft het natuurlijk de vraag hoe je in de auto komt en of je benen het aankunnen om lange afstanden af te leggen. Lopen en fietsen zijn twee dingen die bij een slechte mobiliteit al snel minder worden. Mocht het nog mogelijk zijn, dan is het vaak maar voor korte afstanden. Wat ondersteuning aan de hand van een wandelstok of een rollator, is bij het lopen dan ook een goede oplossing. Voor langere afstanden is het aan te raden om ook buiten het huis gebruik te maken van bijvoorbeeld een elektrische rolstoel. Een scootmobiel is ook een populaire en goede optie. Je kan er overal mee komen en het kost amper moeite. Hierdoor heb je een vele lagere belasting van het lichaam.