Lijstenmakerij – om je kostbaarheden perfect aan de wand te krijgen

Een goede lijstenhandel heeft een eigen inlijstservice, dus ambachtelijke expertise. Dat is heel handig als je je kostbaarheden netjes strak ingelijst wilt. Ga je zelf aan de slag, dan is er het gevaar dat het eindresultaat vol hobbels, kreuken en luchtbellen zit. Bovendien kan een lijstenmakerij zo ongeveer alles inlijsten. Dus niet alleen je kunstwerken mooi gaan kaderen maar ook ‘moeilijker’ zaken van een perfecte lijst voorzien. Denk bijvoorbeeld aan dat schattige doopjurkje of het voetbalshirt waarmee je regionaal kampioen bent geworden. Ook diploma’s en zelfs echte driedimensionale zaken als bijvoorbeeld balletschoentjes kunnen ingelijst.

Vooraf kijken hoe een lijstenmakerij te werk gaat

Inlijsten kan met of zonder passe-partout. Want ook een passe-partout kan speciaal voor jouw foto of tekening worden gemaakt en aangebracht in de lijst. Het activeren van een lijstenmakerij kan gewoon online. Stap voor stap bepaal je wat je wilt inlijsten en hoe dat er dan moet komen uit te zien. Je kunt rechtstreeks vanuit je computer de gewenste foto uploaden en daarna gaan aanvinken welke lijst je wilt, hoe groot alles uiteindelijk moet worden en welk type glas je voorkeur heeft. Zodra jij aangeeft wat je wilt inlijsten (een canvas of een T-shirt bijvoorbeeld), krijg je de mogelijkheden al vooraf even te zien. Zo past een canvas perfect in een baklijst. En zo kun je uiteindelijk al online zien hoe fraai bijvoorbeeld je voetbalshirt eruit komt te zien als hij eenmaal is ingelijst.

Service

Een goede lijstenmakerij heeft een inlijstservice. Je kunt natuurlijk langsbrengen wat je wilt laten inlijsten. Maar het kan ook gewoon worden opgehaald. Na een weekje krijg je het dan ingelijst en wel terug. Geheel volgens jouw wensen. Omdat het maatwerk is, hangt er natuurlijk wel een prijskaartje aan vast. Gemiddeld betaal je voor het werk en de service tussen de 100 en 250 euro; voor standaard wissellijsten wordt het wel echt goedkoper. 

Een lijstenmakerij kiest het beste voor je afbeeldingen

Inlijsten is vakwerk. Neem nou een kunstwerk van papier. Dat is erg gevoelig voor vuil en schade, dus dient die ingelijst te worden achter glas. En vaak voorzien van een nauwgezet gesneden passe-partout. Zo houd je het kunstwerk ook net even van het glas vandaan. Met opvulkarton wordt de achterzijde ook beschermd. Wil je een erg duur item zoals een kostbare ets in laten lijsten? Dan is gewoon helder glas vaak niet voldoende en heb je veel meer aan het beschermende museumglas (art glass). Dit is tot 70 % UV werend, spiegelt bijna niet en heeft een extra helderheid. De lijst zelf heeft meestal vier hoeken en die moeten in perfect verstek gemaakt zodat ze naadloos sluiten. Dit alles in aanmerking nemende, valt de kostprijs voor het laten maken van een lijst heel erg mee.

Gratis advies erbij

Een lijstenmakerij doet meer dan schilderijen, foto’s, tekeningen en etsen inlijsten. Heb je een fraaie spiegel maar is de lijst niet om aan te zien? Ook voor een spiegellijst kun je bij de lijstenmaker terecht. Bij hem of haar kun je ook aankloppen voor goed advies. Want niet elke lijst doet het even goed bij de foto of het object van jouw keuze. En je wilt natuurlijk ook dat het ingelijste werk mooi opgaat in je woonstijl.